Tuesday, February 5, 2019

Move SC Forward with New Transit Legislation in 2019

Under 30, ask Mom and Dad
You can help improve Public Transit across South Carolina by asking your representatives to support this pending legislation now. You can find out who your representative is by using the Find Your Legislator Web page.  We'll be doing State Senators later in the process.

The SC Legislature has a robust online information system which links you to updates, data on legislators and the bills. You can request email and text updates on particular legislation. We're not attempting to duplicate that here. Use the link for each bill to tap into that bills page on the legislative system. We have other links to third party information on the bills as well. We may not agree with all the information in the linked material and those organizations may not agree with us on all aspects of Transit policy.

Representatives Moore (L) & Pendavis (R)
Contact William J. Hamilton, III, Executive Director, (843) 870-5299 or wjhamilton29464@gmail.com for background.

DON'T PANIC ABOUT THE ALL CAPS, THAT'S JUST THE WAY THEY DO IT IN COLUMBIA.
H. 3654 Transit Access to Public Facilities
(Word version) -- Reps. Pendarvis, Moore, Rivers and S. Williams:

A BILL TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING SECTION 10-1-220 SO AS TO PROVIDE THAT THE STATE OR ANY OF ITS POLITICAL SUBDIVISIONS, INCLUDING A SCHOOL DISTRICT, THAT IS PLANNING TO BUILD A NEW, OR IMPROVE AN EXISTING, PUBLIC FACILITY SHALL INCLUDE IN ITS PLANNING A STUDY OF CERTAIN TRANSIT-RIDER ACCESS TO THE LOCATION FOR THE PURPOSE OF DETERMINING IF THE ACCESS IS SAFE AND PRACTICAL. Referred to Committee on Education and Public Works.
H. 3655 Transit Oriented Development Projects
(Word version) -- Reps. Pendarvis and Moore:
A BILL TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING CHAPTER 39 TO TITLE 6 ENTITLED "TRANSIT-ORIENTED DEVELOPMENT PROJECTS" SO AS TO SET FORTH A PROCESS BY WHICH A COUNTY OR MUNICIPALITY MAY CREATE A TRANSIT-ORIENTED REDEVELOPMENT AGENCY TO DEVELOP CERTAIN AREAS IN CONNECTION WITH PLANNED OR EXISTING TRANSPORTATION FACILITIES.- Referred to Committee on Education and Public Works

Background on Transit Oriented Developmen
Mary Smith, in costume at Sylphide, the Spirit of Motion on MARTA
H. 3656 Complete Streets Policy(Word version) -- Reps. Pendarvis, Moore, S. Williams and Garvin:
A BILL TO AMEND SECTION 57-1-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, RELATING TO THE FUNCTIONS AND PURPOSES OF THE DEPARTMENT OF TRANSPORTATION, SO AS TO PROVIDE THAT THE DEPARTMENT SHALL IMPLEMENT A "COMPLETE STREETS" POLICY TO PROVIDE SAFE AND EFFICIENT ACCOMMODATIONS FOR PEDESTRIANS, CYCLISTS, AND TRANSIT RIDERS.
Referred to Committee on Education and Public Works
H. 3657 Enhance Penalties for Persons Committing a Violent Crime against Public Transportation Workers
A BILL TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING SECTION 16-13-490 SO AS TO PROVIDE ENHANCED PENALTIES FOR A PERSON WHO COMMITS A VIOLENT CRIME AGAINST CERTAIN PUBLIC TRANSPORTATION EMPLOYEES AND WORKERS.
Developer Provided stop in Mt. Pleasant 
H 3828 - Summary: South Carolina Developer-Provided Transit Stop Act
A BILL TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING ARTICLE 5 TO CHAPTER 7, TITLE 6 SO AS TO ENACT THE "SOUTH CAROLINA DEVELOPER-PROVIDED TRANSIT STOP ACT" TO AUTHORIZE COUNTIES AND MUNICIPALITIES TO INCENTIVIZE DEVELOPERS OF CERTAIN HOUSING PROJECTS THAT ADJOIN OR ARE WITHIN A HALF MILE OF A PUBLIC TRANSIT LINE TO PROVIDE SPACE AND APPROPRIATE BUS STOP INFRASTRUCTURE FOR TRANSIT RIDERS INCLUDING A SAFE, WALKABLE PATH ON THEIR PROPERTY TO SUCH STOPS; AND TO AMEND SECTION 12-6-3420, RELATING TO TAX CREDITS FOR THE CONSTRUCTION OR IMPROVEMENT OF CERTAIN INFRASTRUCTURE PROJECTS, SO AS TO PROVIDE A TAX CREDIT FOR EXPENSES ACCRUED BY A TAXPAYER TO BUILD, CONSTRUCT, OR OTHERWISE PROVIDE SPACE AND APPROPRIATE BUS STOP INFRASTRUCTURE IN CONJUNCTION WITH THE DEVELOPMENT OF A HOUSING PROJECT THAT RECEIVED ONE OR MORE OF THE LOCAL GOVERNMENT INCENTIVES PROVIDED PURSUANT TO THIS ACT.


1 comment: